Dugnad for nærmiljøet

0
173

Våre hav og strender fylles opp med søppel. Nå inviterer politikere og ansatte i Kristiansund kommune til dugnad. De som blir med på dugnaden, kan vinne flotte premier.

– Vi vil gjerne ha med alle skoler, barnehager, lag og foreninger på dugnaden, sier varaordfører Ragnhild Helseth i Kristiansund. Vi skal legge alt til rette for at jobben dere gjør, skal gå så lett som mulig.

Legger til rette

Dersom en klasse eller en skole bestemmer seg for å være med, så registrer dere på holdnorgerent.no, da får dere en epost som forteller om hva som skal gjøres videre og blir samtidig påmeldt konkurransen om å bli «Årets strandrydder». Gratis sekker kan hentes på servicetorget eller på miljøstasjonen på Hagelin. Dere kan avtale med servicetorget om dere skal levere inn søppelet eller om kommunen skal komme og hente det.
Om det er større gjenstander eller avfall som ikke får plass i sekkene, må dette meldes inn til servicetorget. Alle sekker som er merket Hold Midt-Norge rent, leveres gratis på miljøstasjonen på Hagelin.

Dugnad

– Om noen ønsker å gjøre en større dugnad, så er vi gjerne med å sette ut konteiner, sier Helseth. Kanskje en ungdomsskole kan ta utfordringen og sende alle elevene ut for å rydde, da kan det fort bli behov for en konteiner. Det fikser vi, sier hun.

I fjor ble det samlet inn store mengder med søppel i Midt-Norge. Gjengen bak aksjonen håper på minst like stor deltakelse også i år. Kampanjen starter starter 16. april og siste frist for å levere inn søppel er 20. juni.

Stort problem

Norske strender og havbunnen vår er full av plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Fortsetter forsøplingen slik framover, vil det i 2050 være mer søppel enn fisk i havet. Funnet av Gåsnebbhvalen utenfor norskekysten med over 30 plastposer i magen var en brutal påminnelse om hvor alvorlig det står til. Nå kan du bidra til å redusere problemet – bli med å rydde midtnorske strender, elver og innsjøer for søppel!
Aksjonen er et samarbeid mellom Nordmøre Interkommunale renovasjonsselskap og Kristiansund kommune. Den som vinner prisen «Årets strandrydder» får en premie på 10.000 kroner. Det trekkes også en lokal vinner blant kommunene til NIR, og den premien er på 5.000 kroner.