– Målet er at ingen russ skal bli smittet

0
173
Håper på en ansvarsfull russefeiring. Politistasjonssjef Bjørn Fiske, kommuneoverlege Askill Iversen Sandvik og SLT-koordinator Siv Aksnes. Foto: Tore Lyngvær/Kristiansund kommune

Årets russekull står foran en russetid utenom det vanlige. Koronaviruset setter en stopper for den tradisjonelle feiringen, men håpet er at russen skal få en god og minnerik feiring selv med restriksjoner.

Russen må nemlig forholde seg til samme regler som alle andre. Maks fem i gruppen, god hygiene og holde god avstand.

– I tillegg til at russens skal forholde seg til de samme reglene som oss andre, vil jeg på det sterkeste oppfordre til måtehold, da forståelsen for smittevern reduseres med alkoholinntak, sier kommuneoverlege Askill Iversen Sandvik.

Dersom reglene ikke opprettholdes, vil politiet reagere.

– Sammenstimling av russ vil det bli reagert på. Vi skjønner at det er en spesiell situasjon, men ber om at russen også bidrar i denne store dugnaden. Samfunnet forventer at russen er ansvarlige, det er ikke ok å utsette andre for fare. Det er viktig at de tar alvoret innover seg. Vi har aldri vært i en slik situasjon tidligere, sier politistasjonssjef Bjørn Fiske.

Kommuneoverlegen anbefaler ikke bruk av russebuss eller russebil. Begrunnelsen er at det vil være vanskelig å overholde avstand.

– Russebuss og russebiler er rene smittebomber på linje med en afterski-bar i Østerrike. Målet er at ingen russ skal bli smittet, og at ingen russ skal smitte andre. Langtidseffekten av korona er fortsatt ukjent. Man må også huske at noen russ er i risikogruppene. Dessuten har russen også familie som kan være i risikogruppen, avslutter kommuneoverlege Askill Iversen Sandvik.

SLT-koordinator Siv Aksnes er den i kommunen som har tett dialog med russen. Hun tror årets russ vil tilpasse seg den spesielle tiden på en god måte.

– Vi har hatt en tett dialog med russen og mitt inntrykk er at årets russ er ansvarsbevisste. Årets russ trenger kanskje ikke å vente i 10 år for å ta en reunion, det kan de kanskje gjøre allerede neste år, sier Siv Aksnes.