Helsedirektoratet til alle som ankommer fra eller har vært i Danmark: – Test dere

– Vi ber om at alle som har vært i Danmark de siste to ukene tester seg for koronavirus og holder seg i karantene i 10 døgn etter ankomst, uansett testresultat. Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Det er ikke gjennomført risikoanalyser i Norge for hvordan akkurat denne typen virusmutasjon (cluster-5-varianten av SARS-CoV-2-virus fra mink), vil kunne påvirke effekten av fremtidige vaksiner. Selv om sannsynligheten for at denne spesifikke virusvarianten vil bli dominerende i befolkningen er lav, vil konsekvensene bli store på sikt hvis vaksineeffekten svekkes.

Derfor går Helsedirektoratet ut med dette budskapet i dag, før de nye kravene til innreise til Norge trer i kraft, inkludert nye krav om test innen 72 timer og opphold ved karantenehotell.

– Når man tester seg må man opplyse om at man har vært i Danmark slik at positive prøver blir sendt fra laboratoriene til videre analyser ved Folkehelseinstituttet, sier Nakstad, og legger til:

– Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å være føre var og forhindre spredning av denne i det norske samfunnet.

Helsedirektoratet anbefaler derfor følgende:

De som ankommer fra eller har vært i Danmark siste 2 uker

• bør teste seg når de kommer til Norge
  • må gjennomføre karantene i 10 døgn fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene

-Dersom noen i Kristiansund har vært i Danmark de siste fjorten dagene bestiller prøve på c19.no eller via koronatelefonen, sier kommuneoverlege Askill Sandvik. Det er også viktig å gå i 10 dagers karantene etter hjemkomst, uansett testresultat, sier kommuneoverlegen.

Koronatest i Kristiansund bestilles enklest på c19.no, man kan også ringe koronatelefonen på 71573700.