Ingen annen by i hele verden feirer «oljens bursdag». Kristiansund kommune går ikke av veien for en hyggelig markering og en kakefest.

Bursdagsbarnet er 48 år mandag 17. september. Så lang tid har gått siden ideen ble født på et formannskapsmøte i Kristiansund med «baseerklæringen» i 1970.

Hav-byen Kristiansund ønsker å være i næringen lenge. Vi er det tredje største miljøet i den nasjonale petroleumsklyngen.

I år er det 25 år siden Haltenbanken kom i drift som oljeprovins med åpningen av Draugen.

Alle i regionen vår er velkommen til bursdagsselskapet og et faglig program mandag kveld i Thon hotel Innlandet. Arrangør er Kristiansund kommune med olje- og energiutvalget, og det skjer i samarbeid med NPF i Møre og Romsdal som deler ut hedersprisen som festens finale.

Åpningen av programmet viser det ungdommelige ved oljebyen. Odin Landbakk og gitaren vil sette fart på åpningen av feiringen.

Kveldens første tema er «Draugen på museum». Norsk Oljemuseum har gjennomført et dokumentarprosjekt i Kristiansund-samfunnet. Hva skjedde med byen etter at oljeplattformen kom til Haltenbanken og Shell-organisasjonen slo seg ned på Råket? En rekke sentrale folk er dybdeintervjuet og arkiver er åpnet. Trude Meland og Anja Fremo i Norsk Oljemuseum har svarene.

Torje Saur er Equinors områdestrateg for Norskehavet med base i Stjørdal. Han kan fortelle hva vi kan forvente av utbyggingsprosjekter i perioden 2021-2030.

Kristiansund har god kontakt med Hammerfest. Byens dyktige næringssjef Odd-Børge Pedersen er invitert for å se på fellesnevnere mellom tvillingbyene ut mot havene – og noen utfordringer som vi har. Pedersen er en tydelig stemme fra nord.

Hedersprisen for 2018 blir utdelt. Nina Gudmundseth som leder NPF i Møre og Romsdal står for prisutdelingen.