Koronavirus påvist i avløpsvannet

0
1517
Rådmann Arne Ingebrigtsen, ordfører Kjell Neergaard og kommuneoverlege Askill Sandvik oppfordrer alle som kjenner på influensasymptomer til å teste seg. Foto: Tore Lyngvær/Kristiansund kommune

En prøve tatt 1. mars påviser koronavirus i avløpsnettverket I Kristiansund. Det er ikke registrert positive tilfeller av covid-19 ved prøvetaking i samme tidsrom, noe som betyr at det finnes smitte i byen som ikke er kjent.

Kristiansund har hatt en rolig koronasituasjon i lengre tid. Testaktiviteten har vært lav den senere tiden. For å forhindre lokalt utbrudd er det nå viktig at alle som har symptomer tester seg, selv ved milde symptomer. Test kan enkelt bestilles på www.c19.no.

– Det er viktig at man tester seg om man kjenner på symptomer, prøvene tyder på at det er personer i byen som er smittet av koronaviruset, sier ordfører Kjell Neergaard.

Det er tatt prøver av avløpsvannet på Hagelin jevnlig gjennom pandemien, for å påvise eventuell koronasmitte. Den kan også avdekke mulig skjulte utbrudd. Det er omtrent 15 000 personer på Kirkelandet, Innlandet og Goma som er knyttet til nettverket som prøven tas fra. Sensitiviteten er minst 1 per 1000. Det vil si at hvis 15 personer er smittet, så slår prøven helt sikkert ut. Den kan imidlertid slå ut på lavere antall.

– Vi har tidligere primært hatt utslag på denne prøven under utbrudd. Ved et annet tilfelle slo den ut når vi hadde seks positive prøver, sier kommuneoverlege Askill Sandvik.