Koronasmitte og RS-virus i Kristiansund

Seksjonsoverlege, Bente Askestad, barneavdelingen ved Kristiansund sykehus og kommuneoverlege Askill I Sandvik oppfordrer til ikke å besøke de med små barn dersom du har luftveissymptomer

Pandemien er ikke over. Vi opplever hurtig økende smitte og lokale utbrudd, også i Kristiansund. I tillegg har vi mange små barn med RS-virus.

Det er viktig at godt smittevern ivaretas for å bidra til at hele befolkningen er så friske som mulig.

De fleste barn med RS-virus klarer seg godt uten sykehusinnleggelse og kun med godt tilsyn hjemme. Sekjsonsoverlege ved barneavdelingen på sykehuset, Bente Askestad og kommuneoverlege Askill I Sandvik, oppfordrer å la være å besøke de med små barn om du er litt forkjølet.

Her kommer råd til småbarnsforeldre i forbindelse med RS-virus:

• Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Som for andre sykdommer, er man mest smittsom i starten.

• Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong.

• I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas.

• Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien.

• Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon. Kilde (fhi.no)