Har du tenkt å rydde strender i år?

Diane J. Stene, Clean Shores Kristiansund, Linn S. Stokke, NIR, Ragnhild Helseth, varaordfører, Kristiansund kommune, Camilla Klokset Nauste, Kristiansund kommune og Asle A. Orseth, leder i Hovedutvalget for miljø og tekniske tjenester. Foto: Tore Lyngvær/Kristiansund kommune

Vi rydder strender som aldri før og er straks klar for årets ryddeaksjon. Nå inviterer Kristiansund kommune, NIR og Clean Shores innbyggerne til dugnad. Bli med å rydd, så skal vi prøve å gjøre det så enkelt som mulig for dere underveis.

Dugnad lørdag 25. mai

Det planlegges en større aksjon i Kristiansund kommune lørdag 25. mai. Hvor vi skal rydde er ikke klart ennå, men kom gjerne med tips om du vet av et område som trenger å ryddes. Merk dere datoen, mer informasjon kommer.

Planlegger du en egen ryddeaksjon, følg punktene under:

Før du rydder:

1. Registrer din aksjon i www.holdnorgerent.no/ryddeportalen/ og knytt aksjonen din til Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap. Husk å legge inn kontaktnummer som vi kan nå dere på.
  2. Kontakt oss på 71574000 for å avtale et sted hvor du kan sette avfallet, eller si fra om du har tenkt å levere det selv til gjenvinningsstasjonen.
  3. Hent gratis sekker på servicetorget eller på gjenvinningsstasjonen

Etter at du har ryddet:

1. Etterpå setter du sekkene på avtalt sted eller leverer dem inn på gjenvinningsstasjonen.
  2. Gi beskjed når du er ferdig. Vi vil gjerne vite antall sekker. Er det avfall som ikke får plass i de utdelte sekkene, må dette meldes inn spesielt.
  3. Registrer mengder i Ryddeportalen

Kampanjeperioden for årets strandryddeaksjon er 1. mai – 20. juni. Alle strandryddesekker kan leveres gratis på gjenvinningsstasjonen på Hagelin. Er det planlagt større aksjoner kan kommunen sette ut containere. Utenom denne perioden kan vi ikke garantere henting av avfallet, men det er fortsatt mulig å levere strandryddesekker på Hagelin. Husk uansett å avtale med din kommune før du begynner å rydde.

NIR og Hold Midt-Norge rent

NIR er også i år med på «Hold Midt-Norge rent» samarbeidet. Her er det 10 avfallsselskap i Midt-Norge som sammen har søkt Miljødirektoratet om midler til å hente og behandle marint avfall fra årets ryddeaksjon. Det betyr at vi kan hente og ta imot avfall på våre gjenvinningsstasjoner gratis.

Clean Shores

Clean Shores Kristiansund er en ideel organisasjon som består av frivillige aktører med en visjon om en plastfri kystlinje. En visjon som oppnås ved samfunnsengasjement. Sammen med NIR og Kristiansund kommune ønsker vi å få til et samarbeid som kan fremme dette engasjementet hos flere av Kristiansunds innbyggere.  Vår fremtid – vårt ansvar!

Bli årets strandrydder i Midt-Norge

Alle som har meldt inn sin ryddeaksjon til Ryddeportalen er med i trekningen på å bli årets strandrydder i Midt-Norge og vinner av 10.000 kr. Det trekkes også ut en lokal vinner fra ryddeaksjoner som er registrert i NIR-kommunene. Premien her er på 5000 kr.

I 2018 samlet NIR-kommunene inn over 168 tonn marint avfall fra mer enn 137 aksjoner. Dette er en enorm økning fra året før, hvor vi samlet inn 48 tonn.

Stort problem

Norske strender og havbunnen vår er full av plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Fortsetter forsøplingen slik framover, vil det i 2050 være mer plast i havet enn fisk.

Bli med å rydde strender, elver og innsjøer for søppel.

Bli med på årets strandrydding du også!