Oljens bursdag feires

0
149
22. august 1985: Statoils Arve Johnsen tenner flammen i Omagata 110 C. Med på lysfesten er ordfører Øivind Jensen, Thor Sætherø i Statoil og fylkesordfører Lars Ramstad.

Siden 2006 har kommunen og næringslivet i Kristiansund feiret oljens bursdag. 17. september 1970 gjorde formannskapet i kommunen basevedtaket, som førte til at et politisk oljeutvalg ble valgt for å bli et lobbyapparat for at byen kunne få oljebase og driftsorganisasjoner når industrien passerte 62-graden – noe som skjedde i 1980.

I dag er det ca. 20 olje- og gassfelt i drift i Norskehavet. Vi er inne i en stor oppgang. Det pågår feltutbygging på Dvalin, Bauge, Hyme, Njord og Fenja som fører til mye produksjonsboring. I tillegg er det stor leteaktivitet denne høsten og til vinteren. Interessen for våre havområder er stor.

Oljens Dag brukes til informasjonsvirksomhet. Alle er velkommen til å være med både på bursdagsfest og de kan høre på foredrag som trekker opp linjer på hva som kommer av muligheter i energisektoren. Det fortelles også gode historier og det er prisutdeling av Norsk Petroleumsforenings ærespris.

_Det er økt verdiskaping, flere arbeidsplasser og langsiktige investeringer som pågår nå. Kristiansund har vært i oljen i 49 år. Vi står foran et jubelår, sier Torbjørn K. Sagen (H), politisk leder av det kommunale olje- og energiutvalget.

Oljens Dag har også et flott kulturinnslag. I år er det Carina Sørum Øgaard og Zhala Aliyeva som opptrer på henholdsvis fløyte og cello. De er lærere i Kristiansund kulturskole og musikere i Operaen vår.

Hvert år blir ett operatørselskap invitert inn for å vise frem prosjekter og ambisjoner. Neptune Energy er årets gjest. De er aktuelle med utbyggingen av Fenja-feltet. Prosjektdirektør Erik Oppedal holder selskapets innlegg.

Det store utviklingsbildet innen energifeltet behersker utvilsomt Leif Johan Sevland, som er direktør for oljemessen i Stavanger, Offshore Northern Seas. Han har de beste kontaktene og er dyktig på analyse og strategi. Han har fått følgende utfordring å svare på: «Hva har vi i vente fremover?»

«Stemmen i Shell», Kitty Eide, er også med i programmet. Hun er svært sentral i regionens energiuttrykk. Denne gang tar hun tiden absolutt på pulsen med klima og miljø i en ny innpakning. Æresprisen er det Tor Henrik Eide i NPF Møre og Romsdal som presenterer.

Arrangementet er lagt til Thon Hotel Innlandet (kl. 18) tirsdag 17. september.


19. desember 1988: Utbyggingen av Draugen og Heidrun er vedtatt i Stortinget. Det blir et kakestykke på alle mann; Arnt A. Wærnes, Arnfinn Kamsvåg, Otto Dyb, Gunnar Backer, Anton Monge, Øivind og Tor Sivertsen