Dette er det nye bystyret i Kristiansund

0
998

Her er fasiten etter årets kommunestyrevalg i Kristiansund. Arbeiderpartiet er det største partiet og beholder dermed ordførervervet. Senterpartiet gjorde også et godt valg og får varaordføreren.

Kristiansund kommune har 19495 stemmeberettigede innbygger. Av disse valgte 59.5% å benytte seg av stemmeretten. Det er en økning i valgdeltakelsen siden 2015, men fortsatt var det 8184 personer med stemmerett som valgte å ikke bruke den.

Av de 11311 personene som gjorde sin borgerplikt, var det 123 som valgte å stemme blankt. Åtte stemmesedler ble forkastet, de fleste av disse fordi de stemmende ikke er manntallsført i Kristiansund kommune. 3414 stemmeberettigede valgte å forhåndsstemme.

Arbeiderpartiet fikk 4053 stemmer, noe som tilsvarer en oppslutning på 36.2 prosentpoeng. Opp 0.8 prosentpoeng siden 2015-valget. Dette gir Arbeiderpartiet 16 plasser i bystyret i neste periode, noe som er akkurat likt med forrige bystyre-periode.

Senterpartiet fikk 1961 stemmer, eller 17.5 prosentpoeng av stemmene. Dette er en nedgang på 6.6 prosentpoeng fra 2015. Resultatet fra årets valg gir Senterpartiet åtte plasser i bystyret. En nedgang på 6.6 prosentpoeng gjør at SP mister tre plasser i bystyret.

Nordmørslista har gjort et veldig godt valg. Nykommeren samlet 1877 velger, noe som gjør de til det tredje største partiet i Kristiansund, med en oppslutning på 16.8 prosentpoeng. Nordmørslista får dermed også åtte plasser i bystyret.

Rødt fikk 888 stemmer, noe som tilsvarer 7.9 prosentpoeng. Det er en økning på 4.7 prosentpoeng fra forrige valg i 2015. Rødt dobler med dette sin representasjon i bystyret til fire plasser i neste periode.

Høyre fikk 553 stemmer ved årets kommunestyrevalg, noe som tilsvarer 4.9 prosentpoeng. Dette er en nedgang siden forrige kommunestyrevalg med 2.3 prosentpoeng. Med dette valgresultatet vil Høyre miste en av sine plasser i bystyret, og stiller dermed med to i neste periode.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk 501 stemmer i årets valg. Dette gir en andel på 4.5 prosentpoeng, noe som er en tilbakegang på 0.3 prosentpoeng siden forrige kommunestyrevalg. De får samme representasjon i bystyret også neste periode, nemlig to plasser.

Fremskrittspartiet har gått mest tilbake av alle siden forrige kommunestyrevalg. Partiet fikk 496 stemmer, noe som tilsvarer 4.4 prosentpoeng. Det er en tilbakegang på hele 10.7 prosentpoeng siden valget i 2015. Partiet får to plasser i neste periode, mot syv i den som nå er ferdig.

Venstre samlet 411 stemmer, noe som tilsvarer en oppslutning på 3.7 prosentpoeng. Det er en tilbakegang på 1.2 prosentpoeng siden forrige valg. Partiet beholder sin representasjon med to representanter i bystyret.

Sosialistisk venstreparti (SV) fikk 274 stemmer i årets valg. Dette gir en oppslutning på 2.4 prosentpoeng. SV har en marginal tilbakegang fra 2015, med 0.1 prosentpoeng. Partiet fortsetter også i neste periode med en representant i bystyret.

Kristelig Folkeparti (KrF) sanket 137 stemmer i årets valg. Dette gir partiet en oppslutning på 1.2 prosentpoeng, en nedgang på 1.4 prosentpoeng siden forrige valg. Partiet mister dermed den ene plassen de har hatt i bystyret i Kristiansund.

Det siste partiet som stilte liste ved årets valg, er Partiet De Kristne. Disse fikk 37 stemmer og en oppslutning på 0.3 prosentpoeng.  Det er en oppgang på 0.1 prosentpoeng siden valget i 2015, men ikke nok til å sikre representasjon i bystyret.

Dette blir sammensetningen av bystyret i kommende periode:

Arbeiderpartiet:

Kjell Neergaard
Berit Tønnesen
Astrid Willa Eide Hoem
Bjarne Storfold Elde
Jeanette Lille Andersen
Arne Harald Grødahl
Mette Belden
Charlotte Nekstad Neergaard
Nora Grethe Korsnes Wårle
Ronny Myrset
Steinar Magne Betten
Helge Kruse
Geir Ole Kanestrøm
Terje Larsen
Karoline Viken Kallset
Bjarne Brunsvik

Sosialistisk Venstreparti

Line Karlsvik

Senterpartiet

Henrik Stensønes
Berit Marie Frey
Ole Kristian Gundersen
Bengt Gustav Eriksson
Elin Wasmuth Hansen
Jorunn Karin Kvernen
Steinar Hoftaniska Høgsve
Hans Christian Aandahl

Miljøpartiet De Grønne

Ralph Michael Herter
Asle Andre Audestad Orseth

Rødt

Stein Kristiansen
Sigve Lorås Torland
Kitty Williams
Sidsel Holm Frøseth

Fremskrittspartiet

Robert Nordvik
Nils Einar Bjerkås

Nordmørslista

Stig Anders Ohrvik
Per Martin Kjønnø
Linda Dalseg Høvik
Johanna-Maria Farran
Inge Slettan Ulvund
Julius Loennechen
Jan Gjerde
Kjell Dahl

Venstre

Ragnhild Helseth
Asgeir Bahre Hansen

Høyre

Torbjørn Kristoffersen Sagen
Idar Anton Slatlem

Senterpartiet har gjort nok et godt valg, og Berit Marie Frey blir varaordfører den kommende perioden. Kollega Henrik Stensønes blir også å finne i bystyret. Her fra valgvaken mandag kveld. Foto: Tore Lyngvær/Kristiansund kommune