Europeisk mobilitetsuke i Kristiansund

Ordfører Kjell Neergaard og folkehelsekoordinator Bente Elshaug vil ha flere med på laget for å markere Europeisk mobilitetsuke. Foto: Tore Lyngvær/Kristiansund kommune

Hele denne uken er Kristiansund kommune med på å markere europeisk mobilitetsuke. Det betyr at det skal settes søkelys på miljøvennlige reiser. Tenk deg om før du setter deg i bilen!

Europeisk mobilitetsuke er en kampanjeuke for bærekraftig, urban mobilitet som arrangeres 16. – 22. september hvert år i flere byer og kommuner i Europa. Kristiansund kommune, sammen med næringsliv og frivillige, vil denne uken motivere til mer miljøvennlige reiser. Målet er å få folk til å tenke seg om før de setter seg i bilen og heller velge andre mer miljø- og helsevennlige transportformer som å gå, sykle, ta buss eller benytte deg av gratis Sundbåt.

Kroppene våre er ment for bevegelse, men mange av oss sliter med å finne tid til å være aktive i løpet av dagen. Kanskje vi tror at de fleste av rutinene våre består av å sette seg stille: i trafikk, ved bord, eller foran en skjerm. Men hva om vi kunne integrere trening i hverdagen og spare penger på samme tid?

Europeiske mobilitetsuke 2019 fokuserer på aktiv transport, sikkerhet for dem som går og sykler, og fordelene det kan ha for vår helse, vårt miljø, og vår bankkonto!

Aktive transportformer, som å gå og sykle, er miljøvennlig og bidrar til å holde våre hjerter og legemer sunne. Byer og tettsteder som prioriterer aktiv transport istedenfor bilbruk, oppfattes også som mer attraktive på grunn av mindre trengsel og bedre livskvalitet. Så, hvorfor ikke bli med oss i September?

I tillegg til å gi en stor helsegevinst, er det også et stort potensiale for å gjøre hvordan vi forflytter oss mer miljøvennlig. I Kristiansund kommune kommer en femtedel av utslippet fra veitrafikk, og av dette er over halvparten fra personbiler. Nesten en tredjedel av reisene i kommunen under 1 km skjer med bil, og for reiser mellom 1 og 3 km er bilandelen oppe i 70%! Dette er avstander hvor sykkel eller gange bør være gode alternativ

Hva skal vi gjøre?
Kjente personer i lokalsamfunnet har blitt utfordret til å endre sine reisevaner denne uka, i en grønnere retning. Ordfører Kjell Neergaard har sagt seg villig til å sykle til jobb hver dag, Ragnhild Helseth (som allerede sykler ofte) skal utfordre seg selv med å sykle selv når det
striregner, og markedssjef i Operaen Helene Backer, skal gå til jobb alle hverdagene, og bruke sykkel istedenfor bil ved private ærender.

-Dette er kjempebra, men vi vil gjerne ha flere med på laget, sier folkehelsekoordinator Bente Elshaug i Kristiansund kommune. Vi vil utfordre alle sine innbyggerne til å gi seg selv en lignende utfordring denne uka. Det er helt opp til en selv hvilken utfordring det blir, det kan justeres ut fra hver enkelts utgangspunkt, for at det skal være realistiske utfordringer for alle, uansett om man bor langt unna eller nærme jobb.

Bli med å øke antall telte sykler over Nordsundbrua – slå rekorden fra i fjor på 623 sykler i samme periode.

Program for uken:
Gratis Sundbåt hele uken – også på Bilfri dag søndag 22. september. Denne dagen går båten fra 11:15 til 15:15!

Mandag: Utdeling av overraskelser for de som kommer med Sundbåten om morgenen.

Onsdag: Sykkelservice ved Allanengen barneskole fra kl. 0800
Barnesykkelritt 3- 12 år i Folkeparken kl. 1800 (påmelding fra kl. 1700)